Logo_picture_only_transparant

Wat vooraf ging

ABK_

Kleur & Palet komt niet uit de hemel gevallen. Onze vereniging heeft er al een behoorlijk parcours opzitten. Het begon allemaal met “Er was eens …”

“een creatief atelier is geen klassieke academie”

Er was eens het “Atelier Beeldende Kunsten” (=ABK) in Dilbeek.

Ergens in 1974, onder impuls van Directeur Wilfried Vanderpooten, Schepen Jan De Craen en het Gemeentebestuur start kunstenaar Jacky Duyck het Atelier Beeldende Kunsten in het Cultuurcentrum Westrand te Dilbeek. Hij begon in de barkeuken van Westrand met twintig volwassenen en veertig kinderen. Al ras deed de snelle groei de amateurkunstenaars uitwijken naar de bowlingzaal, die sito presto werd omgebouwd tot de vaste stek van het atelier. Jacky stampte een atelier uit de grond dat vanaf dag één niet meer weg te denken viel uit het culturele leven van de gemeente. Zijn aanpak bleek algauw een succesformule.

Het ABK was geboren en onder de begeesterende leiding van Jacky (medestichter, inspiratie, leerkracht, verantwoordelijke …) werd het een ontmoetingsplek waar amateurkunstenaars een warme plek vonden waar ze niet enkel betere schilders werden maar waar ook vriendschapsbanden voor het leven werden gesmeed.

De succesformule bestond niet enkel uit het bijbrengen van allerhande schildertechnieken (olie, gouache, acryl, aquarel, houtskool, bister, pastel, krijt, inkt, collages …) op allerhande ondergronden (verschillende papiersoorten, doek, hout, karton …) over allerlei onderwerpen (landschappen, stillevens, naakten, portretten … van een afvalberg tot het dopje van een parfumflesje …) maar hield ook rekening met de geestelijke verrijking van de atelier-gangers.

  • Zo werden de werken op regelmatige tijdstippen becommentarieerd, nooit afbrekend, steeds opbouwend zodat de makers er goede lessen uit trokken.
  • Zo hield Jacky regelmatig sessies waar hij illustere kunstenaars besprak die eenieder tot inspiratie konden dienen.
  • Zo ging het atelier meermaals per jaar tentoonstellingen bezoeken (in het Vlaamse land of op reis naar het buitenland) die de inzichten van de cursisten verdiepten. Inspiration in Paris, Amsterdam, London …
  • Zo werden ateliers van interessante kunstenaars (niet alleen dat van Jacky) bezocht, wat bijdroeg tot de algemene menselijke en artistieke vorming.
  • Zo verleende het atelier meermaals zijn medewerking om feesten in de gemeente, zoals de dag van het park of de open monumentendag, op te fleuren.
  • Zo werd er in de natuur gewerkt (dichtbij of verder weg) om de vrijheid te proeven van de ‘En plein air’.
  • Zo organiseerde het ABK elk jaar minstens één tentoonstelling, waar de jaarproductie aan kunstwerken werd gedeeld met familie, vrienden en al wie er bij wou zijn. Met telkens een inleiding verzorgd door deskundige lieden en hoogwaardigheidsbekleders die het atelier een warm hart toedroegen.
  • Zo werd er af en toe gefeest. Ja want ook dat is noodzakelijk onder vrienden.

Er was eens het “Atelier Beeldende Kunsten” … menigeen kan getuigen dat dit atelier een bijzondere en cruciale plaats veroverde in de zielen van allen die er ooit bij betrokken waren.

In juni 2004 neemt Jacky Duyck feestelijk afscheid van het “Atelier Beeldende Kunsten”, waar hij dertig jaar (1974-2004) de bezieler en verantwoordelijke was.  Hij heeft gedurende 30 jaar alle jeugd- en volwassenenateliers groot gemaakt, en zij bloeien nu verder onder leiding van het Cultuurcentrum Westrand.

Dat Kunst in Dilbeek met een grote K wordt geschreven, is deels te danken aan de onvoorwaardelijke inzet van verantwoordelijke en medestichter van het Atelier Beeldende Kunsten: Jacky Duyck.